Een waterontharder, waarom zou je ooit veel geld uitgeven aan zo’n apparaat? In dit artikel ga ik je niet proberen over te halen om een ontkalker te kopen. Je zult het verschil tussen hardwater en zachtwater namelijk zelf moeten ervaren.
Vraag daarom een gratis demonstratie aan om het verschil zelf te proeven, zien en ruiken. Ja, er is namelijk een groot verschil tussen water mét kalk en water zónder kalk. Zoals gezegd, in dit artikel kan ik je niet overtuigen, dat zul je in het echt moeten ervaren. Wel kan ik het over de voordelen van zacht water hebben en dart zal ik dan ook doen.
Wat doet een waterontharder precies?
Een waterontharder zorgt ervoor dat het kalk uit je water wordt gehaald. Het is een huishoudelijk apparaat dat wordt aangesloten bij je watertoevoer. Het water zal eerst door de waterontharder gaan en daar wordt het water ontkalkt. Maar wat is nu precies het verschil tussen water dat uit de kraan komt en water de eerst door de waterontharder is geweest.
Kort zal ik een aantal voordelen op een rijtje zetten
- Zacht water zorgt ervoor dat de kleur van je kleding een stuk langer goed blijft. Kalk zorgt ervoor dat de kleuren van je kleding snel vaal worden.
- Hard water zorgt voor veel kalkaanslag. het gevolg hiervan is dat huishoudelijk apparatuur eerder stuk gaat en dat je meer energie nodig hebt om te verwarmen.
- Hard water bevat kalk en bij sommige mensen irriteert dat de huid. Door het kalk uit het water te halen kunnen de huidproblemen afnemen.
Wat doet kalk met het water?
De hoeveelheid kalk in het water wordt in Nederland uitgedrukt in het aantal Duitse graden (dH). Hoe meer kalk in het water, hoe “harder’ het water. Hard water leidt tot kalkaanslag. Kalkaanslag is een grote ergernis van menig huisman of -vrouw. Het is lelijk, vies en bovendien erg hardnekkig. Poetsen kost tijd en je hebt er dure antikalkmiddelen voor nodig. Verkalkte warmwaterapparatuur zorgt voor een hogere energierekening en ten gevolge van overbelasting gaat die apparatuur ook nog eens eerder kapot.
Hoe komt die kalk in het water?
De oorsprong ligt meer dan honderd miljoen jaar geleden, tijdens het tijdperk wat het “Krijt” wordt genoemd. Destijds lag Nederland onder water, in zee. De zee zette toen grote hoeveelheden dode schaaldieren af op de Nederlandse bodem. Die schaaldieren bestonden grotendeels uit kalk. Door tijd en druk vormden die lagen schaaldieren dikke, geconcentreerde kalklagen in de bodem. Tot in de huidige tijd “profiteren” we daarvan: in de meeste gebieden in ons land is het water vrij hard.
Ook waterleidingbedrijven realiseren zich steeds meer dat kalk in water schadelijk is, en filteren die kalk deels uit het water. Toch doen ze dat niet afdoende, daarvoor is volledige ontharding te duur. Gelukkig kunnen particulieren tegenwoordig zelf op een betaalbare manier kalk uit het water filteren.
Hoe werkt het systeem?
Een waterontkalker is een apparaat dat speciaal is ontworpen om kalk uit het water te filteren. De enige zeer goed werkende waterontkalker is de ionenwisselaar. Dit type waterontkalker bevat 1 of meerdere cilinders met miljoenen miniscule bolletjes kunsthars. De harde calciumdeeltjes plakken aan de hars vast, de hars geeft daar zachte natriumdeeltjes voor terug. Als het water is ontdaan van de harde deeltjes is het zacht, het bevat geen kalk meer. De voordelen zijn enorm: geen kalkaanslag meer op kranen en tegels, geen verkalkte warmwaterapparatuur meer (lagere energierekening), apparatuur behoudt de maximale levensduur, huid, haar en kleding voelen zacht aan en het verbruik van zeep, shampoo en waspoeder wordt gehalveerd.
Wat zijn de kosten van een waterverzachter?
Wil jij de prijs van een waterontharder weten? Dit hangt af van het type systeem en de kosten van de installateur. Op Waterontharderrevolutie.nl zoek je een vakman die jou verder kan helpen met een offerte op maat.
Let op dat er veel verschil zit tussen de verschillende installaties. Zo zijn er veel goedkope waterontharders die werken op basis van een soort magneet. Deze heb je al vanaf €150,00. De werking hiervan is zeer twijfelachtig. Ons advies is dus om te kiezen voor een professionele installatie. Deze beginnen bij €1.000,00 inclusief installatie.