Heb je onlangs een bouwkavel weten te bemachtigen? Gefeliciteerd! Jij kunt aan de slag met het bouwen van je huis. Misschien heb je een bouwbedrijf ingehuurd om jouw droomhuis te bouwen, maar het is ook mogelijk dat jij als handige doe-het-zelver je eigen huis gaat bouwen. Als dat laatste het geval is, komt er een hele hoop bij kijken. Werkzaamheden die in het andere geval het bouwbedrijf vaak op zich neemt. Dat kan een nadeel zijn, maar het grote voordeel van zelf bouwen aan je droomhuis, is de kostenbesparing.
De voorbereiding
De eerste stap naar een nieuwe woning, is het bepalen van je budget. De kavel is inmiddels aangeschaft, nu de rest nog. Wanneer je zelf aan de slag gaat bespaar je kosten op de aannemer, maar voor sommige klussen moet je misschien toch geld budgetteren. Denk aan het zetten van de tegels, het stucen van de muur of het verven van de binnenkant van je woning. Ook de materialen dien je mee te nemen in je budget en zorg er altijd voor dat je wat extra ruimte hebt. Het kan immers altijd tegenvallen. Naast je budget, dien je ook een plan van aanpak te maken. Hoeveel tijd kost de bouw en wanneer beschik je over deze tijd. Zeker wanneer je naast de bouw van je huis ook nog fulltime aan het werk bent, is je planning erg belangrijk.
De schetsen en tekeningen
Voor het maken van een bouwtekening kun je een architect inhuren. Met deze officiële tekeningen kun je vervolgens de vergunningen aanvragen. Voordat je naar de architect gaat, kun je ook zelf al wat schetsen of tekenen. Zelf niet zo’n ster in het tekenen of schetsen? Maak dan een moodboard en verzamel afbeeldingen van huizen, materialen en kleuren waar jij je goed bij voelt. Zo kan de architect aan de slag.
De bouw gaat van start
Voor het bouwen van een woning, dien je te graven. Wanneer je gaat graven met een graafmachine, ben je verplicht een Klic melding te doen. Na deze melding ontvang je alle informatie over de kabels en leidingen die zich rondom de bouwplaats bevinden. Je dient deze informatie eerst te controleren voordat je aan de slag gaat. Het zou immers erg vervelend zijn als de buurt zonder stroom komt te zitten. Ben je ervan verzekerd dat alles klopt, kun je aan de slag. Zorg ervoor dat je altijd voldoende materialen op voorraad hebt, zodat je lekker door kunt werken. Het is namelijk erg vervelend om tijdens het bouwen erachter te komen dat je niet verder kunt vanwege materiaalgebrek. Het bestellen van materialen kan in sommige gevallen even duren en voor je het weet ben je weken uit de running.