Tegenwoordig kennen we allemaal de gevaren van asbest. Bij langdurige blootstelling aan deze vezels kun je ernstige gezondheidsproblemen oplopen, waaronder kanker. Vroeger waren de risico´s echter minder bekend. Sterker nog, asbest werd op tal van manieren toegepast binnen verschillende sectoren en activiteiten. Asbest brengt namelijk een aantal voordelige eigenschappen met zich mee. Zo was het sterk, slijtvast, isolerend en was het bovendien goedkoop. Ook in de bouw van huizen werd asbest verwerkt. Om deze reden treffen we nog regelmatig asbest aan in oude panden. In 1994 is het gebruik van de stof echter verboden vanwege de gevaren voor de gezondheid. Het is belangrijk om een asbest analyse uit te voeren. Dit kan tegenwoordig eenvoudig zelf, zolang je het maar alle beschreven stappen op de juiste manier volgt. In dit artikel zullen we beschrijven waar je asbest kunt aantreffen in huis en waaraan je het kunt herkennen.
Waar kun je asbest in huis vinden?
Je kunt asbest in oude huizen nog op verschillende plekken tegenkomen. Bekende plekken zijn in plafondplaten, een schouw, vensterbank van imitatiemarmer, afvoerbuizen van cement, vloerzeilen, huishoudelijke apparaten zoals een broodrooster of een strijkijzer en de kit van kozijnen. Hieronder vind je in een opsomming van de meest voorkomende toepassingen waar je asbest kunt aantreffen:
- Platen van cement van voor 1994
- Imitatiemarmer van voor 1994
- Pijpen en buizen van voor 1994
- Isolatie en klein spul van voor 1994
- Vloerzuil of vinyl van voor 1995
- Huishoudelijke apparaten van voor 1994
Hoe kun je asbest herkennen?
Het herkennen van asbest is lastig. Dit komt omdat de schadelijke asbestvezels niet zichtbaar zijn met het blote oog. Alleen een asbestinventarisatie kan in kaart brengen of een verdacht materiaal daadwerkelijk asbesthoudend is. Is jouw woning gebouwd voor 1994 en is of zijn er bepaalde materialen uit bovenstaande overzicht aanwezig? Dan kan het mogelijk zijn dat er asbest aanwezig is. Soms is asbest wel te herkennen aan de kleur. In Nederland komen de volgende kleuren asbest doorgaans het meest voor:
- Witte asbest
- Bruine asbest
- Blauw asbest
Van alle soorten in Nederland is er in ongeveer 85% sprake van witte asbest. Dit noemen we ook wel chrysotiel. Heeft u te maken met witte asbest? Dan gaat het om een hechtgebonden soort, waarbij de gezondheidsrisico’s erg klein zijn. Na witte asbest is bruine asbest met 10% de meest voorkomende soort. Hierbij geldt er een groter gezondheidsrisico, omdat de asbestvezels van de bruine soort makkelijker kunnen splijten. De kans dat u ze inademt is dus groter. In ongeveer 5% van de gevallen is er sprake van blauwe asbest. Dit is de meest schadelijke variant, omdat u deze deeltjes inademt en deze zich aan uw longen hechten.
Doe een asbestinventarisatie
Om definitief uitsluitsel te krijgen of er asbest aanwezig in je huis, is het geen overbodige luxe om een asbestonderzoek te laten uitvoeren. In sommige gevallen kunt u zelf een monstername nemen en deze opsturen naar een geaccrediteerd laboratorium, maar u kunt ook ervaren specialisten op locatie laten komen. Een asbest analyse pakket kun je bestellen bij Asbestanalyse.com. Nadat je zelfstandig een monster hebt afgenomen zal je snel in kaart hebben of jouw woning veilig is.