Een vijver is een fraaie toevoeging aan je tuin. Het geeft je een rustige plek, waar je de natuur de vrije loop kan laten en kan genieten van de vissen die erin rondzwemmen. Welke vijver je neemt, hangt af van vele factoren. Hoe groot is je tuin? Wat voor vijver moet het worden? Maar heb je dat eenmaal bepaald, dan wordt het tijd om de vijver aan te leggen en om de juiste spullen in huis te halen. Maar wat komt er allemaal bij kijken?
Welke vorm krijgt de vijver?
Vijvers komen, natuurlijk, in allerlei soorten en maten. Daarom is het belangrijk om vooraf te bepalen welke vorm de vijver gaat krijgen. Heb je een moderne, strakke tuin, dan zal een rechthoekige vijver beter passen dan bijvoorbeeld een tuin waarin de vormen wat meer speelse zijn. Er komt overigens meer bij kijken dan alleen de vorm boven water; onder water gebeurt ook het nodige. Zo hebben vijvers bepaalde plateaus, waar waterplanten geplaatst kunnen worden. Voordat je een gat graaft om de vijver te plaatsen, is het goed om te weten hoe je dit voor je ziet.
Heb je de juiste spullen in huis?
Al het leven in de vijver heeft een gezonde omgeving nodig. Daarom heb je verschillende producten nodig die dat leven gezond houden. Denk bijvoorbeeld aan vijverfilters die het water schoon houden, waterpompen die het water in beweging houden, netten waarmee je het water vrij kan houden van takken en bladeren, of zelfs roofdieren die het op je vissen gemunt hebben. Deze producten, bijvoorbeeld van Oase, zorgen ervoor dat het leven in de vijver gezond en veilig is en dat het water niet verontreinigd wordt door algen, of alles wat van boven in het water kan vallen.
Welke constructie neem je?
Simpelweg een gat graven in de grond is niet genoeg om een goede vijver te krijgen. Water stroomt hieruit weg. En dus heb je een bepaalde constructie nodig om de vijver goed aan te kunnen leggen. Beton is een mogelijkheid, maar dat kan in de winter kapot vriezen. Vijvers van polytheen en PVC zijn een stuk beter bestand tegen de vorst, maar kunnen slecht tegen direct zonlicht. De meest duurzame vijvers zijn van butylrubber. Dit materiaal is prijzig, maar gaat lang mee en is een uitstekende basis voor een mooie vijver.
Hoe komt de vijver eruit te zien?
Het kiezen van de juiste planten is een belangrijk onderdeel van de vijver. Een groot deel van de keuze die je maakt, hangt af van je smaak. Of je kiest voor planten, riet of een andere afscheiding, is helemaal aan jou. Hetzelfde geldt voor de keuze voor keien of tegels. En als je het allemaal besloten hebt, krijg je een vijver die perfect bij je past en waar je nog vele jaren plezier van zult hebben. Denk aan het onderhoud, hou de vijver zo schoon mogelijk en het leven in je vijver zal jarenlang goed kunnen gedijen, zodat je er zelf ook lang van kan genieten.